16 Mayıs 2010 Pazar

Bursaspor devriminin hikâyesi


İşte 5. Büyüğün hikâyesi

Bursaspor taraftarları


2009-2010 sezonunu hiçbir futbolsever unutamayacak. Bu müthiş sezonu zaferle kapatan Bursaspor, en üst lig tarihinde 4 Büyükler dışında şampiyonluk yaşayan ilk ekip oldu. Yeşil-beyazlılar, son haftaya kadar kovaladıkları şampiyonluğa, son hafta Fenerbahçe'nin Tranzonspor'la berabere kalmasıyla ulaştılar.

Türk futbolunda artık klasik deyimle bir 'Bursaspor realitesi' var. Belki şu söylenebilir: Türkiye'de bundan sonra "5 Büyükler" var. Güney Marmara'nın kuşkusuz en güçlü ekibi olan yeşil-beyazlı takım, 2009-2010 sezonunda Türkiye'nin büyük takımlarını bile kıskandıracak ölçüde parlak bir görüntü verdi ve muhteşem bir zafere ulaştı. Uzun haftalar boyunca lider kalan ve şampiyonluk yarışından kopmayan Bursa, 31. haftada kaptırdığı birincilik koltuğunu, Fenerbahçe'nin son hafta Trabzonspor'u yenememesiyle bu büyük gururu elde etti. Bursa takımı, "Eninde sonunda nefesi tükenir" diyenleri de yanılttı, klasik tabirle "tarihi yeniden yazdı". Sırasıyla Gaziantepspor, Ankaragücü, Gençlerbirliği ve Sivasspor'un zorladığı koltuğa ulaşmasını bilen ve önümüzdeki sezonlarda da iddiasını sürdüreceğe benzeyen takım, Bursaspor oldu.

Transferler ilk bakışta dikkat çekmedi bile

Sezon öncesi transfer döneminde aslında pek de yankı uyandıran işler yapmadı yeşil-beyazlılar. En azından, o sıralarda, normal boyutta transfer olarak düşünüyorduk yaptıklarını. Trabzonspor'la yolları ayrılan Hüseyin Çimşir'i ya da Beşiktaş'ta istenmeyen Zapotocny'yi almaları eşyanın mantığıydı. Değerleri sonradan ortaya çıkan Pablo Batalla ve Ivan Ergic'se görece kapalı kutuydu çoğumuz için. Kayserispor'dan alınan Turgay Bahadır'ın bu kadar parlak bir transfer olacağını hele, hiç öngöremezdik. Transfer döneminde Bursaspor'un belki de en büyük başarısı, özellikle de Fenerbahçe ve Galatasaray'ın çok istediği Sercan Yıldırım'ı elinde tutmasıydı.

Bursaspor'un sezon öncesi transferlerinden Ergic, Zapatocny ve Hüseyin

Başlangıç beklenenden kötüydü

Lige de "İşte budur!" diyebileceğimiz bir başlangıç yapmadı aslında yeşil-beyazlılar. İlk hafta Kasımpaşa'yı evinde 2-1'le geçen Bursaspor, beşinci haftaya geldiğimizde 2 galibiyet 2 yenilgi ve 1 beraberlikle 7 puana ulaşabiliyor ve sıralamanın 11. basamağında kendisine yer bulabiliyordu. Bu periyotta Fenerbahçe ve Eskişehirspor'a yenilmiş, Tranzonspor'la berabere kalmış ve Kasımpaşa dışında bir tek Ankaragücü karşısında 3 puan yüzü görebilmişti.

Muhteşem seri

Ne olduysa, bundan sonraki 5 haftada oldu. Volkan Şen, Ömer Erdoğan gibi futbolcuların fenomenleşmeye başlaması, Ergiç, Batalla gibi oyuncuların takıma yavaş yavaş adapte olması ve 7. hafta oynanan Diyarbakırspor maçında Sercan'ın sakatlanıp uzun süre sahalardan uzak kalması nedeniyle kendisine ilk 11'de yer bulmaya başlayan Turgay Bahadır'ın, beklenenin çok ötesine geçmesiyle Bursaspor, ikinci 5 haftalık periyodu kayıpsız atlatıyordu. Sırasıyla Sivas, Diyarbakır, Manisa ve Denizli'yi deviren Timsahlar, bu seriyi, iç sahada elde ettikleri 6-0'lık Büyükşehir Belediyespor zaferiyle taçlandırmış ve puan cetvelinde bir anda ikinci sıraya yerleşmişlerdi.

Devleri yendiler, devreyi üçüncü kapattılar

İlk yarının kalan bölümünde görece inişli çıkışlı bir grafik çizmesine karşın, bu periyotta da G.Saray'ı iç sahada 1-0 ve Beşiktaş'ı dış sahada 3-2'yle yenip devreyi kapatan Ertuğrul Sağlam'ın öğrencileri, 17. hafta sonunda puan cetvelinin 3. sırasında, lider Fenerbahçe'nin yalnızca 2 puan gerisinde yer alıyor ve tatile bir hayli mutlu çıkıyordu.

Fark açıldı, umutlar giderek arttı

İlk yarının son haftasında oynanan Beşiktaş maçı da dahil edildiğinde, daha sonra tam 10 hafta boyunca yenilgi yüzü görmeyen Bursaspor, bu bölümde 8 galibiyet ve 2 beraberlik görmüştü. Bursa takımı, özellikle de 22. haftada, daha sonra şampiyonluk yarışındaki tek rakibi hâline gelen Fenerbahçe'yi deplasmanda, 2-0 yenik duruma düştüğü maçta 3-2 yenmiş ve bu maç, 2009-2010 sezonunun unutulmaz çarpışmaları arasında yerini almıştı. Bursa takımı 24. haftada, G.Saray'ın iki puan önünde liderlik koltuğuna yerleşerek, dev rakiplerini iyiden iyiye korkutmaya başladı.

3-2'lik Fenerbahçe galibiyeti unutulmayacak

26. haftada gelen Denizlispor galibiyetiyle puan farkı 5'e çıktı. Yoksa, Bursaspor şampiyon mu olacaktı?

Belediye yenilgisi şoke etti

Herkes bu soruya odaklanmış ve Bursaspor'un müthiş yükselişini konuşurken, 27. haftada hiç beklenmedik birşey oldu. Kendisine kıyasla zayıf rakibi Büyükşehir Belediyespor'la Atatürk Olimpiyat Stadı'nda karşılaşan Yeşil-Beyazlılar, tribünleri dolduran onbinlerce Bursaspor taraftarı önünde Belediye'ye takılıyor ve karşılaşmadan 2-1'lik yenilgiyle ayrılıyordu. Bursa takımı için kırılma haftası, işte buydu. Zira aynı hafta Fenerbahçe, deplasmanda G.Saray'ı yeniyor ve 3 puan farkla ikinci sıraya yerleşiyordu.

İpler Fener'in eline geçti ama...

Yine de moralini bozmayıp yoluna devam etmek isteyen Bursaspor, 28. haftada Antalyaspor'u yenerken, 29'da Gençlerbirliği deplasmanından 0-0'lık beraberlikle döndü. Artık her maçını kazanan Fenerbahçe, işte bütün bu puan kayıplarından yararlanarak Bursa'nın ensesine yapıştı. Bursa takımı son ciddi puan kaybını, birçoklarınca sezonun en iyi maçı olarak değerlendirilen G.Saray karşısında yaşamış ve Sami Yen'den de 0-0'lık eşitlikle dönmüştü. 31. hafta itibariyle, yani bitime yalnızca 3 hafta kala ipler artık Fenerbahçe'nin eline geçmişti.

Bursa takımı 32. haftada Kayserispor'u 2-0'la geçti. 33. haftayıysa, fikstüründe küme düşürülen Ankaraspor'un yeralması nedeniyle bay geçti ve otomatik olarak 3 puan aldı.

Artık her şey, 34. ve son hafta belirlenecekti. Bu unutulmaz haftaya Bursaspor 71 puanla Fenerbahçe'nin 1 puan gerisinde girdi. Bursa takımı Beşiktaş'ı, Fenerbahçe'yse Trabzonspor'u ağırlayacak ve şampiyon, işte bu iki maçın sonucuna göre belirlenecekti. Hemen tüm futbol otoriteleri, Fenerbahçe'nin şampiyon olacağını öne sürüyor; hattâ bir kısmı, sarı-lacivertlilerin 33. haftada Ankaragücü'nü 3-0 yenmesinin ardından "Fenerbahçe şampiyon oldu" başlıklı yazılar yazıyordu.

Bursaspor sezonun son maçında Beşiktaş'ı 2-1 yenerek şampiyon oldu


Öyle olmadı. Bu tarihî son haftada Bursaspor, Beşiktaş'ı 2-1 yenerken, haftaya lider giren Fenerbahçe, Trabzonspor karşısında sayısız gol pozisyonunu değerlendiremeyerek 1-1'lik skora boyun eğiyordu.

Böylece Bursaspor, Türk futbol tarihinde Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor dışında şampiyonluk ipini göğüsleyen ilk takım oldu.



Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Canli Sonuçlar


=> LÜTFEN kaydırma çubuklarını hareket ettiriniz <=