23 Mayıs 2010 Pazar

Turkcell Süper Lig'de yabancı oyuncular 2009-2010


Şampiyon Bursaspor’a göre yabancı isimlerden daha fazla faydalanan takımların sezonu kupasız kapatması ligimizde altyapıya ne kadar önem verilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne koyuyor…

Turkcell Süper Lig’de 2009-2010 sezonunda en fazla forma giyen oyuncular sıralamasında ilk onda sadece üç yabancı yer aldı. Bu isimler Kayserispor kalecisi Souleymanou Hamidou, Eskişehirspor kalecisi Vanja Ivesa ve Beşiktaş'ın stoperi Tomas Sivok olurken geçtiğimiz yıl bu rakam 6’ıydı. Turkcell Süper Lig’in geneline baktığımızda ise takımlarında en fazla forma giyen oyuncular listesinde 59 yabancı futbolcu kendisine yer buldu.

Bursa'nın başarısında yerliler pay sahibi

Şampiyon Bursaspor’da en fazla forma giyen oyuncular sıralamasında ilk onda 3 yabancı futbolcu yer alırken, geçtiğimiz yıl bu rakam 2’de kalmıştı. Bu da gösteriyor ki yeşil-beyazlıların başarısında özellikle yerli oyuncular önemli bir yere tutuyor. Bursaspor'da sezon boyu forma giyen yabancı oyuncular Ivankov ve Ergic olurken, Zapotocny ve Batalla'nın da kritik anlarda takıma katkı yaptığını belirtmek gerekiyor.

Beşiktaş'ın yabancıları aktif

Geçen yılın şampiyonu Beşiktaş’ta ise geçen yıl olduğu gibi 6 yabancı oyuncu en fazla forma giyen 10 futbolcu arasında yer aldı. Karakartal’ın bu yılki 6 ismine baktığımızda sadece Tello ve Bobo’nun ofansif oyuncu olduğunu görüyoruz. Ama geçen yıl bu isimler arasında Holosko da yer almayı başarmıştı. Bu durum Beşiktaş’ın bu sezon gol yollarında çektiği sıkıntıyı en bariz bir şekilde ortaya koyan istatistik olabilir.

Fenerbahçe'nin yabancıları

Lig ikincisi Fenerbahçe ise bu sezon en fazla forma giyen 10 futbolcu sıralamasına 6 isim soktu. Geçen yıl bu rakam 5’te kalmıştı. Bu istatistik bize geçen yılı 4’üncü sırada tamamlayan takımın bu listeye bir isim daha soktuğunda neler yapabileceğini gösteriyor olabilir. Ancak yabancı kısıtlaması olduğu için sarı lacivertlilerin bu sıralamaya 7’inci bir ismi sokması imkânsız gözüküyor. Bu durumda olaya yerliler açısından bakmamız gerekebilir. Hem Beşiktaş’ta hem de Fenerbahçe’de yerli isimlerin yabancı meslektaşlarına göre gerilerde kalması iki takımın da daha kaliteli yerli ayaklara ihtiyaç duyduğunu işaret ediyor.

Yabancıların sakatlıkları Cimbom'u etkiledi

Geçen yılın 5’incisi bu sezonun 3’üncüsü Galatasaray’da ise en fazla forma giyen yabancı futbolcuların iki sezonda da kaleciler olması dikkat çekiyor. Ancak sarı kırmızılılarda ara transferde yaşanan yabancı sirkülasyonu ilk ona sadece 3 isim sokmalarına sebep oldu. Geçen yıl ise bu rakam 5’ti. Bu durum Galatasaraylı yabancı futbolcuların yaşadığı sakatlık sorunlarından kaynaklandı. Elinde müthiş bir yerli oyuncu potansiyeli bulandıran takımın yabancı oyuncularda da istikrarı yakalaması bütün sorunlarını giderebilir.


Yanlış transferin faturası

Trabzonspor
ise geçen yıl lig üçüncüsü olmuştu ve 4 yabancı futbolcusunu ilk onda kullanmayı başarmıştı. Bu yıl ise bu rakam 3’te kaldı. Ayrıca bu üç ismin geçen yıl da takımda yer alan oyuncuların olması Trabzonspor’un bu sezon yabancı transferde yanlış adımlar attığının bir göstergesi.

Sivas karavana attı

Geçtiğimiz yılın sürpriz takımı Sivasspor, bu sezon en fazla forma giyen ilk on oyuncusunun arasına yabancı bir ismi katamayan tek takım oldu. Geçen yıl 4 futbolcusu bu listede yer alan Sivasspor, bu sezon yabancı transferde en başarısız olan takım olarak dikkat çekti. Bu başarısızlık geçen yıl şampiyonluğu kovalayan takımın bu sezon küme düşme tehditi yaşamasına da sebep oldu.


Kadroları yabancı futbolculardan geçilmeyen takımlarımızda sezon sonundaki tabloya baktığımızda yabancı futbolcularından en çok verim alan iki takımın bile sezonu kupasız kapatması ve sadece 3 yabancısından istikrarlı bir şekilde faydalanan Bursaspor'un şampiyon olması kulüplerimizin alt yapılarını yeniden gözden geçirmesinin bir başlangıcı olabilir.



Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Canli Sonuçlar


=> LÜTFEN kaydırma çubuklarını hareket ettiriniz <=